Help…laveren tussen de wijk en organisatie

Foto: Straatliefde ontvangt gemeente Delft

.

Op een warme dag in juni ging Penny in gesprek met vier enthousiaste medewerkers van de gemeente Delft. Wat blijft hangen na deze ontmoeting is hoe moeilijk het toch is om er echt te zijn voor je bewoners als medewerker van een gemeente.

Aan motivatie om het samen met bewoners te gaan doen ontbreekt het vaak niet. Maar de organisatie kent nu eenmaal regels die je niet gewoon aan je laars kunt lappen. Ja okay…een lef is uiteraard wel nodig. Maar om op wijk en bewoners niveau echt te luisteren naar bewoners en te doen wat nodig is vraagt ook in de organisatie vaak nog wel wat aanpassingen. In de Logica van de straat wijden we daar een aparte pagina aan. Dit zijn onze tips:

1.De mens centraal in de hele keten

Een andere aanpak in de wijk vraagt samenwerking van organisaties die direct invloed hebben op de

levens van bewoners. Dus organisaties die werken op het gebied van schulddienstverlening, werk

en inkomen, zorg, sport, onderwijs en veiligheid. Begin met een overkoepelende veranderagenda vanuit een eenduidige visie en gezamenlijke waarden én neem de bewoner daarbij als uitgangspunt.

2. Start een rebellenclub

Innoveren gaat niet zonder slag of stoot. Een club van gelijkgestemden geeft steun aan elkaar om alle hobbels op de weg te nemen en het vol te houden. Zij inspireren elkaar in het vinden van oplossingen en nieuwe ideeën.

Het liefst zijn deze rebellen vertegenwoordigers van organisaties in de keten, vrijdenkers diebuiten de grenzen van hun eigen organisatie durven en kunnen denken en die niet bang zijn om uit de pas te lopen en te experimenteren.

3. Lef en geduld vanuit politiek en directie

Een nieuwe aanpak geeft gedoe. Er wordt gezaagd aan de poten van bestaande organisaties die gaan tegensputteren. Soms gaan dingen verkeerd en worden bewoners boos. Het piept en kraakt om vervolgens de goede kant op te bewegen. Dit vraagt van wethouders en ambtenaren lef te tonen en standvastig tezijn. Het grote geheel voor ogen te houden en zich niet te laten leiden door beeldvorming en momentopnames. Geef zo nieuwe initiatieven de kans en de tijd om succesvol te worden en stuur op impact voor bewoners.

4. Ruimte en eigen regie voor wijkbewoners

Niets is zo leuk als zelf projecten uitvoeren in de wijk! We snappen daarom best dat ambtenaren het vaak lastig vinden om dit niet meer te doen. Als je als gemeente zelf projecten uitvoert, ben je in control en het is nog leuk

ook. Maar door het over te nemen, ontneem je bewoners hun eigen ontwikkeling en rol in de wijk. Dus leun alsjeblieft meer achterover, kijk naar wat er wél al is, of waar potentie zit. En ondersteun de energie die bij bewoners zit.

Wil je meer lezen over hoe je bewoners gelijkwaardig kan ondersteunen zonder over te nemen? Download voor nog meer tips ons gratis handboek https://www.straatliefde.nl/shop/p/handboek-logica-van-de-straat .

Vorige
Vorige

Wij zijn Carnisse.

Volgende
Volgende

Een beetje meer preventie graag…