Straatliefde over wijkaanpak
Opnames aflevering 2 Operatie Wijken
‘Operatie Wijken’ spoort onorthodoxe en non-conformistische wijkaanpakken op en brengt ze in beeld.
Handvatten voor wijkaanpak
Met Operatie Wijken willen de initiatiefnemers een aanvulling zijn op het beleid. Het is een programma van het ministerie van Binnenlandse zaken. Door concrete oplossingen en situaties in de wijken in beeld te brengen krijgen bestuurders, professionals en ambtenaren momenteel al handvatten aangereikt voor een succesvolle wijkaanpak.
De wijk is de grootheid die mensen kunnen behappen. De bewoner wordt betrokkene en gebruiker op een voor haar logische en overzichtelijke schaal. Operatie Wijken gaat over beleid dat samen met de mensen in de wijk wordt ingevuld. Waarbij betrokkenheid, verantwoordelijkheid en gelden behouden en/of terugvloeien naar de wijk en bewoners in de wijk. Hierdoor gaan wijkbewoners en wijkondernemers weer vertrouwen krijgen in het werken aan hun eigen wijk en hiermee ontstaat een nieuwe zelfsturende en co-creërende beweging vanuit de wijken zelf. .
Vertrouwen centraal
Geen projectencaroussels met dure externen, maar het benutten van het potentieel dat iedereen in de wijk bezit en dit weten aan te spreken. Niet de schaalbaarheid van het project en de aanpak staan centraal, maar de lokale effectiviteit. Operatie Wijken helpt lokale projecten en problemen te plaatsen binnen een referentiekader, waardoor ze meer zeggingskracht krijgen. Maar hoe doe je dat? In aflevering 2 van Operatie Wijken gaat het over ‘vertrouwen’, vertrouwen in de politiek, in de kracht van sleutelfiguren en het vertrouwen van ambtenaren in de organisaties in de wijk. Penny was samen onderzoekster Bouchra Dibi en voormalig stadsdeel wethouder Achmed Baâdoud te gast en samen maakten ze een lijst met aanbevelingen.